עלווית חורף

 

 

צילום: אורי קולקר

 

שם אנגלי:  Chiffchaff

 

שם לטיני:   Phylloscopus collybita

 

שם ערבי: نقشاره صنابيه  נקשארה  צנאביה

 

מקור השם: עלווית – על שם  עלוות העצים – שבה היא חיה ולה היא דומה בצבעיה. שמה המדעי שתרגומו "צופה עלווה" מתאר את אופן ההתנהגות שלה  - היא נוהגת לצפות, לנתר ולטפס על העלווה כדי ללכוד חרקים. תרגום שמה הגרמני הוא 'זמיר העלווה' ואילו תרגום שמה הספרדי הוא 'אוכלת היתושים' שמות אלו אף הם מלמדים על התנהגותה. שמה האנגלי 'צי'פצ'ף'  אף הוא מציין תכונה חשובה שלה – והוא צליל שירתה.

שני שמות קודמים יש בעברית לעלווית  – 'ציפור העפאים' שם שנתן לה מנדלי מוכר ספרים וירוקית – שם שניתן לה על ידי אהרוני.

 

סימני זיהוי: סוג של סבכיים קטנים ובו 40 מינים. הסוג עלווית הוא אחד הסוגים מרובי המינים ביותר בקרב ציפורי השיר. בארץ חולפים 10 מיני עלווית  ורק מין אחד – עלווית החורף – נשאר לחרוף. 

אורך גוף עלווית החורף 12 ס"מ ומשקלה  6 – 8 גרם. כמו רוב העלוויות גם צבעה של עלווית החורף ירקרק צהבהב.מצחה הגבוה מבדיל אותה מהשיחנית שצבעיה וגודלה דומה. המקור קצר מהראש, עדין ומחודד. הכנפיים מחודדות, הזנב ישר בקצה, והרגל קצרה וחלשה. הזוויגים דומים זה לזה והצעירים דומים לבוגרים. מיני העלוויות דומים מאד זה לזה ואמצעי ההבחנה ביניהם הוא שירתם.

בעונת הנדידה קשה להבחין בין עלווית החורף והעלווית האפורה הנודדת דרך ישראל אף היא בהמוניה. אחד מסימני הזיהוי הוא השירה – עלווית החורף משמיעה קולות ציפצוף קצרים,  'ציף ציף ציף ציף', המזכירים קצת צליל חריקה של גלגל לא משומן ואילו העלווית האפורה משמיעה קולות שירה מסולסלים בדומה לשירת הזמיר. (במקורות המידע שבסוף המאמר קישורים המפנים  לשירת העלוויות) מלבד השירה השונה ניתן להבחין ביניהן לפי צבע הרגליים: אצל עלווית החורף הן כהות ואילו אצל עלווית אפורה הן וורודות בהירות.

 

תפוצה בעולם: נפוצה בכל רחבי העולם הישן (אירופה אסיה אפריקה) מלבד מדגסקר.

 

 תפוצה בארץ, עונתיות ושכיחות: כל מיני העלוויות כמו גם עלווית החורף – נודדים. עלווית החורף בישראל חולפת המונית וחורפת מצויה בכל הארץ.

 

 מקום חיות: בארצות שבהם היא מקננת היא חיה ביערות ובעיקר יערות של עצים גבוהים. בנדידה מצויה בכל מקומות החיות. בחורף מעדיפה אקלים ים תיכוני או שטחים מעובדים באקלים מדברי. בארץ היא נפוצה בעת החריפה ביערות האורן וקולה הוא השולט בהם בימי החורף. היא מצויה גם בחורש, בשדות חקלאיים, בחישות קנים, בגינות נוי ובנופי שיחים נמוכים.

 

תזונה: ניזונה מחרקים תוך טיפוס ונתור מהיר בין הענפים והעלים. לעתים מרפרפת באוויר ותופסת חרקים מעופפים.

 

קינון ודגירה: העלווית מקננת על הקרקע או בסמוך לה. הנקבה בונה לבדה קן מקורה, מרופד בנוצות, שפתחו מהצד. הקן מוסתר ומוסווה היטב. הביצים לרוב לבנות ומנומרות בכתמים חומים אדמדמים. רק הנקבה דוגרת. לגוזלים פלומה אפורה ודלילה על הראש והכתפיים. לועם צהוב עד כתום ושוליו בהירים. שני ההורים מאכילים.

 

פרטים מיוחדים: פרטים שטובעו בהונגריה ובפינלנד נמצאו בארץ ואילו עלוויות שטובעו בארץ נמצאו בפולין ובגרמניה המערבית וכן בפינלנד בקפריסין ובמצריים. ממש בימים אלה, בהם נכתבת כתבה זו, נלכדה עלווית חורף שטובעה בירדן בתחנה לחקר ציפורי ירושלים ומספר ימים לאחר מכן נתפסה עלווית מטובעת בצרעה. אחרי שפרטיהן נרשמו ותועדו צולמו הציפורים ובהתרגשות רבה שוחררו חזרה לטבע. נדיר ללכוד בארץ ציפור שטובעה בחו"ל ולכן מובנת השמחה הגדולה שאחזה במטבעים. מידע מורחב לגבי לכידות אלה ניתן לקרוא בפורום הצפרים בתפוז בקישורים הבאים: 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?forum=1002&firstmsg=30

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?id=1002

 

 

 

עלווית על הרנוג

צילום: שלומית ליפשיץ

 

עלווית חורף

צילום: אמיר בן דוב  Amir Ben Dov

 

 

עלווית ירוקה

צילום: אבי בלומן

 

 

אתרים ומקורות מידע נוספים:

 

1. פז, עוזי, 1986, האנציקלופדיה החי והצומח של א"י, כרך 6 הוצ' החברה להגנת הטבע ומשרד הביטחון.

2.  מויאל, חיים.( 2004 ), לקסיקון שמות החולייתנים בישראל. הוצ' טבע הדברים.

3. סוואנסון,ל. גרנט,פ. מולארני,ק. וצסטרום,ד. עורך מדעי בעברית ארבל,א, 2003, הציפורים, המדריך השלם לציפורי אירופה וישראל, הוצאת מפה והקבוץ המאוחד.

4. עלווית בבולים: http://my.ort.org.il/holon/birds/bf46.html

5. קולות של עלווית החורף: http://www.garden-birds.co.uk/birds/chiffchaff.htm#Voice

6. קולות של עלוית חורף ועלווית אפורה: http://www.rspb.org.uk/wildlife/birdguide/name/c/chiffchaff/index.asp

7. תמונת עלווית חורף:  http://www.zapar.co.il/chiffchaff.html

8. דף מידע על עלווית החורף: http://www.jbo.org.il/Birds%20ofthe%20month/chiff%20chaff.htm

9. עלוית חורף 'ירדנית' שנלכדה בתחנה לחקר ציפורי ירושלים: http://www.jbo.org.il/The%20news.htm

10. הרחבה על בני משפחת הסיבכיים: http://www.yardbirds.org.il/daf/sylvidae.htm

 

 

ליקטה וערכה שלומית ליפשיץ: shlompof@netvision.net.il

תודות על הסיוע בעריכת החומר לדורון להב

 

 

לאתר המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית

http://www.yardbirds.org.il/

‏2007–11–20