דרור ספרדי

 

צילום: דובי קלעי

 

שם לטיני: Passer hispaniolensis

שם אנגלי: Spanish Sparrow

שם בערבית: الدوري الأسباني   (العصفور الأندلسي)    דורי אסבאני

 

מקור השם בעברית מוזכר בתנ"ך ...ודרור קן לה... תהילים פ"ד, ד'.  אהרוני כינהו ציפור הביצות כי שם הוא מצוי במיוחד. השם המדעי  Passer  - דרור hispaniolensis   - של ספרד. בגרמנית נקרא ציפור עץ הערבה כי הוא מקנן במושבות צפופות על עצים ענפים כמו ערבה ושיזף.

 

בארץ ישנם שני תת מינים:

 א)  P.h.transcaspicus  השכיח מבין שני תת המינים, יציב, דוגר ומבקר קיץ.

 ב)  P.h. hispaniolensis נודד שכיח, ומבקר חורף.

 

סימני זיהוי:  גודלו 14-15  ס"מ, משקלו 24-32 גרם, מוטת הכנפיים 23-26 ס"מ. דרור גדול למדי ונאה למראה. הזכר שונה במובהק מזכר דרור הבית בכיפה ערמונית כהה, לחיים לבנות, וכתמים שחורים מותזים על צידי גופו ואחוריו. הנקבה דומה מאד לנקבת דרור הבית וקשה להבחין ביניהן בשדה.  

 

תפוצה בעולם: תפוצתו של תת המין  P.h. hispaniolensis  היא ים תיכונית: הוא נמצא בדרום אירופה, בחלקו המערבי של ים התיכון וצפונה של אפריקה (בישראל אוכלוסיה חולפת וחורפת).

 

תת המין  P.h.transcaspicus   נמצא באזור האירנו טורני. אוכלוסיות של תת מין זה נודדות וחורפות מדרום אפגניסטן דרך המפרץ הפרסי, חצי האי ערב משם דרך הערבה לעמק הנילוס ודרומה עד סודן (בישראל אוכלוסיה יציבה ואוכלוסיה מקייצת).

 

מפת תפוצה נמצאת בקישור

http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Sparrow

 

 

מקום חיות בעיקר, באזורים לחים וחמים, ליד מקורות מים העטורים בעצים, חורשים, שיחים וקנים, המתפשטים עד לתוך הערבה ולמדבריות למחצה, לצידי נחלים, תעלות השקיה, כרמים, חורשי תמרים ועצי איקליפטוס.   חודרים גם לאזורים עירוניים שבהם דרור הבית חסר, למשל במלטה, סרדיניה, מדירה, והאיים הקנריים. מחוץ לעונת הרבייה ניתן לראותם יחד עם דרורי הבית בשטחים פתוחים. רוב שטחי בית הגידול הם מישוריים. יוצאת מכלל זה אפגניסטן שם נמצאו דרורים ספרדיים ברום של 2750 מטר.

 

התפוצה בארץ: הדרור הספרדי יציב ברוב חלקי הארץ אך בעיקר בצפון ובמרכז. בשנים האחרונות נראו ניסיונות קינון גם בנגב ובערבה. מחוץ לעונת הקינון הוא נראה משוטט ומתערב בלהקות דרור הבית.

 

התנהגות: הדרור הספרדי הוא ציפור חברתית המשוטטת ומקננת בלהקות הרחק ממגורי אדם. לעיתים הם בונים מושבות קינון ובהן עשרות קינים בקרבה רבה זה לזה על עץ אחד.

 

מזון: בעיקר חומר צמחי וחסרי חוליות. זרעים נאספים מעשביה נמוכה או מעל פני האדמה, אבל זרעי דגנים נלקחים בזמן ההבשלה כאשר הזרעים עדיין "חלביים".  גם ניצנים ופירות נאכלים מידי פעם. חרקים: בעיקר זחלים של חגבים, נמלים מעופפות, חיפושיות ועוד. הגוזלים ניזונים במחצית הראשונה של היותם בקן אך ורק מחסרי חוליות הנלכדים על ידי הוריהם בעיקר מעל פני האדמה או בינות לעלים וכן חרקים הנלכדים תוך כדי מעוף. לעיתים לכידת החרקים מתבצעת בלהקות.

 

קינון ודגירה: בישראל מתחיל הקינון בסוף חודש מרס. הקן נבנה במגוון גדול מאוד של אתרים: בקינים נטושים של עורבים ואף של עופות דורסים, על עמודים  ועצים -  בעיקר עצי שיטה ושיזף, לעיתים במושבות גדולות של עשרות  קינים ולפעמים יחד עם דרורי הבית.

הקן -  כדורי, גדול, לא מסודר, עם פתח כניסה בצד. הקן עשוי בדרך כלל מעשב יבש או קש וענפים דקים ולפעמים מצמחייה ירוקה. בפנימו הקן מרופד בגבעולי עלים של עצים ופרחים ששולבו יחד עם נוצות, ושיער בעלי חיים.
בתטולה 4-6  ביצים חלקות ומבריקות, סגלגלות, לבנות, או לפעמים בגוון כחול או ירוק בהיר. הביצים מנומרות במקצת בכתמים קטנים בגוונים שונים של אפור, אפור סגול, סגול כהה, או סגלגל, לעיתים קרובות עם סימנים כהים המרוכזים בקצוות.
הדגירה 11-12 ימים, על ידי שני המינים, אבל יותר על ידי הנקבות.

 

 תוחלת החיים: תוחלת החיים הארוכה ביותר שתועדה  של פרט בטבע הייתה לפחות 9 שנים.

 

 מידע מעניין: לעיתים מושבות הקינון גדולות כל כך עד שהן יכולות לגרום לקריסת ענפי העצים שעליהן הם מצויות.

הדרורים הספרדיים יכולים להזדווג עם דרור הבית וליצור צאצאים פורים. ערבוב של שני המינים נפוץ בצפון אפריקה.

 

לאלבום תמונות הדרור הספרדי

 

מקורות מידע ואתרים נוספים:

1. היינצל, ה. פיטר, ר. פרסלאו, ג'. (1975) הציפורים, מגדיר שלם. הוצאת הקיבוץ המאוחד.

2. חיים מויאל,2004 לקסיקון שמות החולייתנים בישראל, הוצאת לאור

3. מולארני, ק. סוונסון,ל., גרנט,פ., וצטרסטרום,ד. 2003, הציפורים, המדריך השלם לציפורי אירופה וישראל. הוצאת מפה והקיבוץ המאוחד .

4. ענבר, ר. (1977) מדריך לציפורי ארץ ישראל, הוצאת אחיאסף.

5. פז, ע. (1986) האנציקלופדיה החי והצומח של א"י, כרך 6 הוצ' משרד הביטחון והחברה להגנת הטבע.

6. Cramp, S. and Simmons, k.E.L(1977-8). Handbook of Birds of Europe, the Middle-East and North Africa. Vol. 1-5, Oxford University Press.

7. Hadoram, S.(1996) The Birds of Israel.  Printed in Great Britain by Bath Press Colour Books, Bat

8. Handbook of the Birds of the World (2005), Vol 2, Lynx Edicions, Barcilona

9. דרור ספרדי: http://israelibirdsstamps.yardbirds.org.il/bn2.html

10. ויקיפדיה: http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Sparrow

 

ליקט וערך - אורי גורפיין 

תודות על הסיוע בליקוט החומר ובעריכתו לשלומית ליפשיץ ולדורון להב.

 

המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית

http://www.yardbirds.org.il/

‏14/11/2010