25/6/09

בחינת בגרות בביוטופ בית ספרי – י"א ביולוגית

מורה: ואלי שטיינהארט  מדריכה: שלומית ליפשיץ

הי חבריא!

 

אני מברכת אתכם על סיום פרוייקט הביוטופ הבית ספרי שלנו.

עבדתם קשה, היה לכם המון עומס גם ממקצועות בגרות אחרים ולמרות זאת עמדתם במשימה ברמה גבוהה- בעבודות שהגשתם, בפינות הבחינה שהכנתם בהמון השקעה, יצירתיות חן והומור! ציוני הבחינה שלכם גבוהים ואני מאד גאה בכם! 

 

אני מקווה שנשמתם לרווחה בסוף השבוע, ישנתם טוב וביליתם עם חברים.

 

להלן רשימת שאלות שהתשובות עליהן היו מעט מהוססות – אז תקראו בנחת [ כן, גם נווה ודפנה יקראו אני בטוחה בזה!]:

 

1.     למה השתמשתם באצטון כדי למצות כלורופיל? – כלורופיל היא מולקולה שלא מסיסה במים לכן משתמשים בממס אורגני כמו אצטון.

 

2.     מה תפקיד הכלורופיל? – מולקולת פיגמנט הממיר אנרגית אור לאנרגיה כימית בשלב האור – מקבליםNADPH   ו- ATP תוך פירוק מולקולת מים. משתחרר חמצן.

 

3.     מה זה PH ? למה שורר PH נמוך [2] בקיבת הציפור ואצלנו? – זוהי דרגת חומציות, רמת יוני מימן בתמיסה. חומציות נמוכה מסייעת בחיסול חיידקים החודרים עם המזון. הפפסין שהוא האנזים העיקרי הפועל בקיבה, מותאם לסביבה וזהו הPH האופטימלי שלו. 

 

4.     מה ההבדל בין יצור הומיאותרמי לפויקלותרמי?לפויקלותרמים [כל היצורים מלבד עופות ויונקים] אין מנגנון פנימי לויסות חום הגוף. הם תלויים בטמפרטורת הסביבה ומתמודדים בעיקר ע"י התאמה  התנהגותית [התחמקות, מחילות, פעילות לילית וכו]. הומיאותרמים משקיעים יותר אנרגיה בשמירת חום הגוף.  

 

5.     מה תפקיד הפיוניות? – דרך הפיוניות מתבצע חילוף הגאזים עם האויר  - קליטת CO2 ופליטת O2 . פיוניות מווסתות את מאזן המים בצמח. במצב של מחסור במים בצמח, יורד לחץ הטורגור בתאי הסגירה והפיוניות נסגרות. חשיבות בשמירה על מאזן המים.

 

6.     מה מייצר הצמח בפוטוסינטזה? – משני חמרים אנאורגניים CO2+ H2O נוצר חמר אורגני- גלוקוז  C6H12O6  ונפלט תוצר לוואי – חמצן O2 . לא לשכוח – הצמח מייצר את כל שאר התרכובות האורגניות שלו תוך שימוש בגלוקוז כשלד פחמני: חד סוכרים אחרים, דו סוכרים כמו סוכרוז, רב סוכר כמו תאית ועמילן, חלבונים , שומנים, חומצות גרעין, ויטמינים, כלורופיל. בתהליכים אלה הצמח קולט תרכובות אנאורגניות מהקרקע – תרכובות חנקן כמוNO2, NH4  וכו.

חלק מהגלוקוז הנוצר בפוטוסינטזה משמש את הצמח לנשימה התאית שלו – זו אחת הסיבות לצורה של פירמידת המזון – לא כל הביומסה מרמת הזנה  אחת עוברת לרמת ההזנה מעליה.

 

7.     מה חשוב להוסיף כדי שניסוי שבצעתם יהיה מהימן? – חזרות

 

8.     למה חשוב חנקן N2  לצמח? – חנקן נמצא בחלבונים, חומצות גרעין, ויטמינים

 

9.     באויר שי ריכוז גבוה של חנקן, למה לא ניתן להשתמש בו? – יצורים יכולים לנצל חנקן כשהוא קשור אל אטומים אחרים [מקובע] וכך הופך לזמין. בקרקע  ובמים יש חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים המקבעים חנקן אטומרי  N2 לתרכובות אנאורגניות המתפרקים ליונים כמו NO2, N03, NH3,  NH4 אותם קולט הצמח בתמיסת הקרקע.

 

10. מה תפקיד השערות הכוכביות בחלק התחתון של עלי הזית? – יצירת מיקרואקלים של לחות המקטין את הדיות יתר ואיבוד מים מהעלה [בלחות גבוהה קצת הדיות יורד]

 

11. מה ההבדל בין דיות לאידוי? [נניח מים מבגדים הכביסה התלויה] – דיו הוא איבו מים מבוקר להבדיל מאידוי - אידוי המים מהבגדים יימשך לעומת דיות דרך הפיוניות שבשעות החמות ייפסק בשל סגירת הפיוניות. 

 

12. מה בקרקע מפרק מי חמצן H2O2 ? – מי חמצן מתפרקים ספונטאנית אבל הפירוק מזורז ע"י האנזים קטלאז המצוי באורגניזמים בקרקע. קטלאז מצוי בכל עולם החי והצומח  וחשיבותו בפירוק מי חמצן הנוצרים בתהליכי המטבוליזם בתאי היצורים, הוא חמר מחמצן העלול לפגוע בתרכובות בתא כמו חלבונים וDNA , בקרומים ביולוגיים של אברונים או קרום התא.

 

13. מה זה חמר אורגני? – חמר המרכב מפחמן ומימן CH.  לרוב, חמרים אורגניים מכילים אטומי CHO  [סוכרים, שומנים] CHONS נמצא בחלבונים, CHOP נמצא בפוספוליפידים. CHONP נמצא בחומצות הגרעין DNA, RNA

 

14.  באיזה אקלים נמצא חד שנתיים וגיאופיטים? – באקלים יבש, אלה שתי אסטרטגיות לצמצום חשיפה ליובש – מחזור חיים קצר של נביטה, פריחה עשיית פירות והפצת זרעים בחד שנתיים, וחלקים תת קרקעיים בגיאופיטים המצמיחים עלים ופרחים על קרקעיים רק בעונה המתאימה.

 

15. מה הקשר בין חמר אורגני לנביטה? – נבטים ובכלל צמחים לא משתמשים בחמר אורגני מהקרקע. החמר האורגני הוא מקור לחמרים אנאורגניים אותם הנבט קולט מהקרקע. אלה נוצרים מתהליכים הפירוק של המפרקים – חיידקים ופטריות. בנוסף, חמר אורגני בקרקע יוצר תלכידים המסייעים באוורור הקרקע - יותר חמצן לשרשים.

 

תודה גדולה ומיוחדת לשלומית המדריכה שלנו!

שלכם, ולי

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


לאלבום תמונות מבחינת הביוטופ

 

לסרטון על מהלך העבודה

 

לאתר בית הספר

 

הדף מאוכסן באתר המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית

http://www.yardbirds.org.il

‏29/06/2009